“Ik ben best sportief aangelegd en word onder andere enthousiast van een pittige bootcamp. Ook van het nog redelijk nieuwe fenomeen Mud & Obstacle Run ben ik een liefhebber. Nog niet zo lang geleden was ik weer eens van de partij bij zo’n loop- en klauterwedstrijd. Ergens in het parcours doemde een forse hindernis op, steil en hoog. Met volle overgave klom ik naar boven. Daar aangekomen zag ik onder me een betonnen vloer. Toen heb ik me maar even ingehouden.
‘Run for Fun’, het lijkt tegenwoordig het motto van de zich steeds maar vernieuwende loopevenementen. Trailruns, Mindful runs, lopen voor het goede doel, wedstrijden midden in de nacht. Op zich niets mis mee, die mix van sportief presteren en vermaak. Sport en plezier horen bij elkaar. Dat zie je ook bij de Mud & Obstacle Runs, die steeds populairder worden. Een deelnemersveld van enkele tot vele duizenden is geen uitzondering. Sjouwen door de modder, de ene hindernis nog uitdagender dan de andere. Hoe gekker hoe beter, daar lijkt het op.

Maar is gekker ook altijd beter? Was die betonnen vloer beneden me wel verantwoord? Wanneer verandert een uitdaging in een gevaar? En het zal toch niet zo zijn dat je vlak bij de plek waar je door de modder banjert, de uitwerpselen ziet van het vee dat daar onlangs nog stond te grazen? Of dat er geen gelegenheid is om je schoon te spoelen? Hoe zit het sowieso met de veiligheid van alle obstakels? We kennen op dit moment geen keurmerken en ook een keuringsinstantie ontbreekt. Kan de ambulance er snel bij, wanneer er onverhoopt iets mis gaat op het parcours? Ik hoor het de organisatoren van de Mud & Obstacle Runs al vragen: ‘moeten we dit dan allemaal regelen?’ Het antwoord is ja. En gelukkig wordt er ook veel geregeld. Ook als deelnemer aan zo’n run moet je je verantwoordelijkheid nemen. Ben je bewust zijn van de risico’s en neem voorzorgsmaatregelen. GHOR en GGD hebben zowel voor organisatoren als deelnemers een factsheet met de nodige informatie ontwikkeld. Ook werken ze aan de opzet voor een onderzoek waarin deelnemers aan Mud & Obstacle Runs wordt gevraagd naar hun ervaringen.

Binnenkort verschijn ik weer aan de start van een Mud & Obstacle Run. Ik hoop op een parcours vol uitdagingen. En natuurlijk op een andere ondergrond, wanneer ik na de beklimming van een hoog obstakel naar beneden moet. Ik heb mijn eigen motto: ‘hoe gekker hoe veiliger.’ Datzelfde motto wens ik alle deelnemers en organisatoren toe.”

Meer informatie? Lees hier.

Michael Buiting | Accountmanager Zorgcontinuïteit en Evenementen


   

0 reacties

Plaats een reactie