Sinds januari 2016 wordt in Nederland bij grote incidenten met veel slachtoffers gewerkt volgens een nieuw bijstandsmodel: Grootschalige Geneeskundige Bijstand (GGB). Binnen dit model werken Ambulancezorg Nederland, Rode Kruis, het Landelijke Netwerk Acute Zorg, GGD, GHOR en het Instituut Fysieke Veiligheid nauw met elkaar samen.

In geval van rampen komt het Nederlandse Rode Kruis met meer dan 30 slachtoffers met een zogenaamd Noodhulpteam (NHT) in actie. Dit team bestaat uit 9, speciaal voor deze taak opgeleide, vrijwilligers. Een NHT bestaat per veiligheidsregio/district uit 36 vrijwilligers. De inzet is met 8 vrijwilligers, waarvan 1 teamleider, 1 chauffeur en 6 teamleden. Zij ontfermen zich ter plaatse over de lichtgewonden, zodat de ambulancebroeders zich kunnen concentreren op hulp aan de mensen die zwaargewond zijn.

Na een jaar van intensieve opleidingen en trainingen hebben afgelopen maandag en dinsdag de Noodhulpteams van de veiligheidsregio’s/districten Brabant-Noord en Midden- en West- Brabant samen met de GHOR en Regionale Ambulancevoorziening een niet aangekondigde opkomstoefening gehouden. Het doel van deze oefening was de opkomsttijden te testen en de te volgen procedures met onder andere de meldkamer te beoefenen. Beide teams hebben aan de verwachtingen voldaan en kwamen op tijd met een voltallige bezetting op de plaats van het fictieve incident aan. Na afloop kregen zij van een Officier van Dienst Geneeskundig van de GHOR uitleg over hoe er tijdens een calamiteit door de ambulancedienst, de GHOR en het Rode Kruis in de praktijk wordt samengewerkt tijdens een inzet.

Bron: Kees Rooseman (Rode Kruis)