Voorbereiding op langdurige stroomuitval

Voorbereiding op langdurige stroomuitval

Voorbereiding op langdurige stroomuitval

Ruim 70 Brabantse zorgorganisaties bogen zich op donderdag 17 april in Tilburg over de vraag wat te doen als de elektriciteit uitvalt. Hoe bereid je je als zorginstelling én als zorgketen effectief voor op langdurige stroomuitval? En hoe ondervang je de effecten van langdurige problemen in de elektriciteitsvoorziening voor je cliënten?

Praktijkervaring met stroomuitval

Joyce van Sambeek en Mila Fransen maakten dit in de praktijk al mee. Zij vertelden over hun ervaringen als medewerkers van verpleeghuis Stichting Sint Anna in Boxmeer toen er opeens sprake was van langdurige stroomuitval.

Dat had erg grote gevolgen. De branddeuren vielen dicht en overal ging de noodverlichting aan, behalve in de bewonersappartementen. De liften en de hoog-laag bedden werkten niet meer, de luchtwisselmatrassen liepen langzaam leeg en de zuurstof accu’s werden niet meer opgeladen. Verder viel de telefonie en het internet uit, deed de verwarming en het brandmeldingssysteem het niet meer en bleef de voordeur van het gebouw open staan.

De stroomuitval had ook grote impact op de zorgprocessen. Diverse bewoners raakte in paniek. Door onvoldoende lichtbronnen was het erg lastig om complexe zorghandelingen te verrichten en het was door gebrek aan sleutels erg moeilijk om naar de bewoners te gaan. Verder was er door de uitval van de zorgalarmering onvoldoende overzicht op de totale zorgvraag, waardoor er meer toezicht door zorgmedewerkers nodig was. De toegang naar het elektronisch patiëntendossier was ook lastig, maar bleek mogelijk via telefoons met een simkaart.

Eyeopener

Dit alles had grote impact op de verpleeghuiszorg voor hun kwetsbare ouderen en mensen met dementie. Joyce en Mila gaven de belangrijkste leerpunten aan en hadden goede adviezen op basis van waar zij zo tegenaan liepen. De presentatie was een echte eyeopener, want er komt veel meer bij kijken dan dat waar je misschien in eerste instantie aan denkt.

Werkgroepen

Vervolgens gingen de zorgorganisaties in verschillende werkgroepen aan de slag om de onderlinge afhankelijkheden en keteneffecten van langdurige stroomuitval te ondervangen. De medewerkers van de acute zorginstellingen en de partners voor langdurige zorg gingen daarbij al heel snel de diepte in.

Uitwerking Zorgrisicoprofiel

De bijeenkomst in Tilburg van de GHOR Brabant Midden-West-Noord en de GHOR Brabant-Zuidoost was de tweede van een reeks van 4 werksessies in 2025. De werksessies zijn de verdere uitwerking van de Zorgrisicoprofielen in Brabant, die medio 2024 waren vastgesteld. Het geeft weer welke crisistypen en kwetsbaarheden het meest relevant zijn voor de acute en langdurige zorg in de regio. Aan de hand hiervan brachten de GHOR-bureaus in kaart waar de belangrijkste knelpunten in de zorg zaten en welke consequenties die hebben voor het hele zorgsysteem.

Programmamanagers Susanne Flipsen en Imke Stultiëns-Zillen stelden bij de aftrap van het uitwerkingsprogramma al duidelijk: de zorgketen is daarbij samen aan zet. Er zijn verschillende projectgroepen gevormd rond thema’s en de GHOR-bureaus hebben een reeks van 4 werksessies geïnitieerd. Tijdens deze sessies pakken de zorgorganisaties samen de uitdaging op om de ketenvoorbereiding op diverse crises te versterken. Zo zijn we goed voorbereid om onder alle omstandigheden de benodigde zorg te kunnen leveren en staan we voor continuïteit van zorg.

Werksessies

De eerste werksessie in januari had als thema Cybersecurity. Bij de tweede interactieve werksessie stond de impact van langdurige stroomuitval centraal. Er zijn door bewustwording van de impact en de ketenaanpak mooie stappen gezet in de richting van een weerbare Brabantse zorgketen die goed voorbereid is op langdurige stroomuitval!

Derde werksessie: uitval van telecommunicatie en ICT

De derde werksessie staat gepland voor 2 september 2025. Dan staat het thema uitval van de telecommunicatie en ICT centraal. We hopen weer op een indrukwekkende opkomst.

Wil je ook als zorgorganisatie een bijdrage leveren aan de verdere uitwerking van het Zorgrisicoprofiel? Neem dan contact op met Susanne Flipsen van de GHOR Brabant Midden-West-Noord.