Zorgrisicoprofiel

Zorgrisicoprofiel

“GEOPOLITIEKE EN MAATSCHAPPELIJKE ONTWIKKELINGEN BRENGEN MOGELIJK ANDERSOORTIGE CRISES MET ZICH MEE. OM HIERMEE OM TE KUNNEN GAAN IS GOEDE INDIVIDUELE VOORBEREIDING NODIG EN EEN KETENGERICHTE AANPAK. GEZAMENLIJK UITVOERING GEVEN AAN DE AANBEVELINGEN UIT HET ZORGRISICOPROFIEL VERSTERKT DE SAMENWERKING IN DE ZORGKETEN.”
- Projectleider Zorgrisicoprofiel

Zorgrisicoprofiel: eerste stap naar gezamenlijke voorbereiding op crises

Om onder alle omstandigheden de benodigde de zorg te kunnen leveren, is het nodig je voor te bereiden op diverse crisissituaties. Door ontwikkelingen in de wereld en onze maatschappij moeten alle zorgsectoren zich individueel én gezamenlijk voorbereiden op andersoortige crises.

Het regionaal zorgrisicoprofiel 2024 voor de regio’s Brabant-Noord en Midden- en West-Brabant beschrijft vier incidenttypes die de grootste kans hebben om de beschikbaarheid van zorg te verstoren in een opgeschaalde situatie. Deze vier incidenttypes zijn:

  • Uitbraak infectieziekte
  • Uitval spraak- en datacommunicatie
  • Aantasting cybersecurity
  • Uitval elektriciteitsvoorziening

Voor het gehele rapport gaat u naar: Regionaal Zorgrisicoprofiel MWN

 

Ketengerichte samenwerking zorgsectoren noodzakelijk

Het regionale zorgrisicoprofiel is opgesteld met inbreng van vertegenwoordigers uit alle zorgsectoren. Met elkaar kwamen we tot de belangrijke conclusie dat de continuïteit van zorg in gevaar komt als zorgorganisaties individueel én gezamenlijk niet goed voorbereid zijn op dit nieuwe type crises. Het zijn namelijk crisissituaties die veelal anders zijn dan we gewend zijn en tot brede maatschappelijke impact en onrust kunnen leiden. Bovendien zijn het crises waarbij de hele zorgketen wordt geraakt en interne processen worden verstoord. Om de zorg zo goed mogelijk draaiende te houden in dergelijke omstandigheden zijn zorgorganisaties van elkaar afhankelijk en moeten ze op elkaar kunnen rekenen. We willen in de regio’s Brabant-Noord en Midden- en West-Brabant toegroeien naar een ketengerichte aanpak voor de continuïteit van zorg in een opgeschaalde situatie.

Het hebben van een zorgrisicoprofiel is hierin een belangrijke stap. Het is tot stand gekomen in samenwerking met het Netwerk Acute Zorg Brabant (NAZB) en partners uit de acute, publieke en langdurige zorg. De besturen van de veiligheidsregio’s hebben het zorgrisicoprofiel inmiddels vastgesteld.

Meerjarig uitvoeringsprogramma om ketensamenwerking te versterken

Alle zorgsectoren hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid richting de samenleving om als keten goed voorbereid te zijn op deze andersoortige crises. De GHOR heeft hierin een verbindende regisseursfunctie richting de gehele zorgketen.

Met het NAZB en GHOR Brabant Zuid-Oost zijn we in gesprek om te kijken hoe we de samenwerking het beste kunnen vormgeven en zorgorganisaties kunnen laten aansluiten. Onder andere bij het opstellen en meedoen aan een meerjarig uitvoeringsprogramma. Het nog op te stellen programma biedt een praktische projectmatige aanpak en wordt stap voor stap opgebouwd.  Met zo’n programma  willen we de wederzijdse afhankelijkheden tussen zorgorganisaties en zorgsectoren in andersoortige crises duidelijk krijgen en te laten doorleven. En ook welke acties en afspraken vervolgens nodig zijn om de continuïteit van zorg te kunnen blijven garanderen in geval van een crisis.

Ook helpt het uitvoeringsprogramma zorgorganisaties om het eigen crisisplan te actualiseren op basis van de nieuwe incidenttypes.

Tijdens het programma nodigen wij zorgorganisaties uit inbreng te hebben in de keuzes en afspraken die binnen de keten gemaakt gaan worden, ieder vanuit zijn eigen verantwoordelijkheden en rol. De kaders met uitgangspunten voor het uitvoeringsprogramma leggen we in het najaar ter vaststelling voor aan het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) voor.

Vragen over dit onderwerp ?

Neem contact op met:

SUSANNE FLIPSEN

ADVISEUR GHOR

ACGZ

DANIELLE HOFSTRA

STRATEGISCH ADVISEUR

ACGZ

SELECTEER EEN ANDER THEMA

Zorgrisicoprofiel
De conclusies en aanbevelingen van het ZRP ondersteunen de besturen van zorgorganisaties en van de veiligheidsregio’s bij besluitvorming over een optimale voorbereiding van de geneeskundige keten op rampen en crises.
Meer over dit onderwerp
Grof en extreem geweld
Het komt voor dat mensen geweld gebruiken om hun politieke of religieuze doelen te bereiken.
Meer over dit onderwerp
Stralingsincidenten
Wanneer radioactiviteit dreigt vrij te komen buiten de centrales kan dat gevolgen hebben voor de inwoners.
Meer over dit onderwerp
Netcentrisch werken
Netcentrisch werken is cruciaal tijdens een crisis.
Meer over dit onderwerp
Zorgcontinuïteit
Zorginstellingen kunnen te maken krijgen met rampen of crises die de zorgcontinuïteit verstoren.
Meer over dit onderwerp
Evenementenveiligheid
Vooral grote evenementen of evenementen met een verhoogd risico hebben baat bij een advies op maat.
Meer over dit onderwerp