Bouwkundige maatregelen als preventie?

Bouwkundige maatregelen als preventie?

Een blik op de werkzaamheden van een Officier van Dienst Geneeskundig (OvD-G), een onmisbare schakel tijdens incidenten. ‘Wij ontzorgen waar anderen zorgen’. Tjeerd van Dongen vertelt een verhaal uit de dagelijkse praktijk.    

Een vermoeden
De pager gaat af en toont een adres. Tjeerd van Dongen heeft een vermoeden. “Het gaat hier om een studentenflat en mijn collega’s en ik zijn hier al vaker geweest.”  Zijn vermoeden blijkt juist. “Suïcide, er is iemand gesprongen van hoogte.” De primaire inzet is traumatische reanimatie. Er zijn 2 ambulance-eenheden en een medisch mobiel team (MMT) per helikopter onderweg.

Tjeerd vervolgt. “Ik toets de situatie altijd naar mijn processen en maak een korte risicoanalyse, voor best-case scenario, worst-case scenario en real-case scenario. Wat is de reële kans dat de scenario’s gebeuren? En wat is er dan nodig aan eenheden, volstaat het of schalen we verder op?”

Inschatting van activiteiten
“Op basis van inschatting kijk ik of ik als OvD-G iets kan toevoegen. Bijvoorbeeld door de inzet van Psychosociale Hulpverlening (PSH). Bij crisis en ingrijpende gebeurtenissen die weerslag kunnen hebben op de gezondheid of welzijn van direct betrokkenen, kan de GGD psychosociale ondersteuning bieden. Deze gerichte ondersteuning sluit aan bij de behoeften en vragen die er spelen. Verder denk ik aan de zorg richting onze collega’s, hoe staan ze erin? Misschien is de inzet van team collegiale ondersteuning (TCO) nodig. De locatie wordt een plaats delict (PD) voor de politie, mogelijk moeten we hier nog zaken voor afstemmen. Al die aspecten gaan snel door mijn hoofd.”

“Onderweg hoor ik al een update van de eenheden ter plaatse: letsel, niet met leven verenigbaar, cancel MMT. Ik vraag de eenheden om op de locatie nog even op mij te wachten en laat me dan bijpraten. Een goed beeld is van belang als er later vragen komen van recherche of GGD -arts. Verder vraag ik door over getuigen, familie enzovoort.”

Nabespreken
“Ook probeer ik in te schatten hoe het gaat met de collega’s zelf. We hebben eerder op deze locatie een multi-nabespreking gedaan met politie en brandweer, toen er veel vragen waren. We houden dan uiteraard rekening houden met privacy- en geheimhoudingsaspecten. Het is bekend dat de verwerking gelijk begint en dat kunnen we faciliteren voor een goed mentaal herstel.”

Gesprekken en inzet Slachtofferhulp
Er blijken bewoners te zijn die het hebben gezien en/of gehoord en er zijn misschien met de mobiel filmpjes of foto’s gemaakt. “Ik heb een gesprek met enkele getuigen/ bewoners en regel via de politie alsnog slachtofferhulp.” Een van de aanwezigen is erg van slag, want voor hem is dit inmiddels de 3e keer in 3 jaar tijd. En het blijkt ook niet de laatste keer te zijn. Ik kom zelf nog 2 x terug voor een springer in de periode hierna.

Bouwkundige maatregelen?
Wat kun je in zo’n situatie doen om dit te voorkomen? “Naast folders voor suïcide preventie zijn bouwkundige maatregelen een optie ter overweging. Dit voorkomt niet dat iemand suïcide pleegt, maar maakt de kans wel kleiner dat men weer vanaf deze flat springt. Bewoners geven al langere tijd aan bang te zijn de deur uit te stappen om weer iemand te zien springen. “Maar recent las ik in de krant dat er bij dit gebouw speciale netten zijn opgehangen.”

Verlengde psychosociale hulp
Directe getuigen krijgen het aanbod dat ze in een later stadium ook altijd nog ondersteuning kunnen krijgen via de huisarts. Maar hoe bereiken we de rest van de bewoners en kunnen we de foto’s of filmpjes ondervangen? Bijna alle bewoners studeren aan de universiteit. Ik stem dit af met de algemeen commandant geneeskundige zorg (ACGZ) en we sparren over inzet van psychosociale hulp. Tjeerd: “De PSH-coördinator heeft geen contactpersoon bij de universiteit, dus rij ik naar de universiteit voor een gesprek met het verantwoordelijke bestuurslid over veiligheid.  Ik koppel de huismeesterorganisatie en de universiteit aan de coördinator PSH en geef tips voor verder contact en informatievoorziening. Tot slot informeer ik de ambtenaar openbare orde en veiligheid (AOV) van de gemeente.”

Tip voor rijdienst of meldkamer
Tjeerd van Dongen heeft begrip dat de OvD-G soms geannuleerd wordt. Afschalen hoort er ook bij. Maar hij benadrukt dat het meerwaarde heeft als de collega van de rijdienst of meldkamer wel even toetst. De inzet van de OvD-G kan misschien van belang zijn voor de collega, de patiënt of de casus. “Twijfel je? Er is altijd ruimte voor overleg, dan denken we als OvD-G graag met je mee!”

Meer weten over de rol van de OvDG, een van de GHOR-functies? Lees hier meer.

 

Wie:
Tjeerd van Dongen

OvD-G sinds:
2019.
De OvD-G is een van de GHOR-crisisfuncties

Motto:
Samen het maximale doen voor het incident. Maar wel allemaal veilig weer naar huis.

Werkzaam in:
Midden- en West-Brabant

Regulier werk:
Sinds 2013 bij RAV actief als ambulancechauffeur met diverse specifieke activiteiten