Bij een crisis werken de GHOR en GGD vaak samen. Het is fijn als je elkaar dan goed kent. De jaarlijkse crisisnetwerkdag van GHOR-GGD is ondertussen een begrip geworden. Een jaarlijkse ontmoeting van de crisisfunctionarissen van de GHOR en GGD met een wisselend thema, goede sprekers en gelegenheid tot ontmoeting om zo beter inzicht krijgen in elkaars rollen.
Wat doet crisis met je?
Op 17 juni kwamen de crisisfunctionarissen samen in het Cultureel centrum Jan Besouw in Goirle voor een geweldig inspirerende crisisnetwerkdag. Het centrale thema was: ‘mentale weerbaarheid en veerkracht’. Wat doet crisis nu eigenlijk met je en hoe veerkrachtig zijn we? Dagvoorzitter Rens Merkelbach zorgde daarbij voor de energieke begeleiding.
DPG Sebastiaan Baan gaf een krachtige en ook zeer persoonlijke aftrap. Veerkracht, vooruitdenken en verbinden, met aandacht voor jezelf, de organisatie en de maatschappij.
Veerkracht en maatschappelijke weerbaarheid
Er volgde een indrukwekkende lezing van prof. Michel Dückers over veerkracht en maatschappelijke weerbaarheid in crisistijd. Hij ging daarbij onder meer in op de 5 pijlers vaan maatschappelijke weerbaarheid en veerkracht en legde de link met publieke gezondheid. Zijn waarschuwing aan de aanwezige crisisfunctionarissen: “kijk ook voorbij de vlammen”. De focus ligt vaak bij de directe dreiging aan het begin van een crisis, maar er moet ook aandacht zijn voor de stapeling van problemen die hiervan het gevolg zijn.
Workshops
Na deze lezing volgden twee interactieve en inspirerende workshoprondes. De eerste workshop werd gegeven door Petra Claus & Joyce Kolkman van de Crisiswerkplaats. Zij lieten de crisisfunctionarissen in groepen uiteengaan voor scenario-denken rond infectieziekte-uitbraken. Een van de 4 scenario’s betrof een situatie waarbij niet alleen sprake was van een infectieziekte uitbraak, maar ook een cybersecurity-probleem.
De scenario’s vormden een mooie basis voor informatie-uitwisseling tussen de verschillende crisisfunctionarissen. Daarbij werd speciaal gekeken naar de impact op de organisatie, op basis van de duur van de crisis en beschikbare capaciteit van middelen.
Crisisfunctionarissen met diverse afkortingen
De verschillende crisisfunctionarissen van de GHOR en GGD namen enthousiast deel aan de workshops. Samen vormden ze een breed palet van functie-afkortingen. Het betrof de HIN-nen, HON-nen, ACGZ-ers, DPG-ers en OvD-G’s van de GHOR. Samen met de PSH-ers, MMK-ers IZB-ers en de adviseurs crisisbestrijding en overige crisisfunctionarissen van de GGD werkten zeer efficiënt samen.
Een hele reeks van afkortingen die respectievelijk staan voor Hoofd Informatie Geneeskundige Zorg, Hoofd Ondersteuning Geneeskundige Zorg, Algemeen Commandant Geneeskundige Zorg, Directeur Publieke Gezondheid en Officier van Dienst Geneeskundig (de verschillende crisisfunctionarissen van de GHOR) en de crisisfunctionarissen voor Psychosociale Hulpverlening, Medische Milieukunde en Infectieziekten bestrijding en de adviseurs crisisbestrijding die werkzaam zijn bij de GGD.
Je leerde met deze scenario uitwerking snel je medecrisisfunctionarissen beter kennen en kreeg meer inzicht in hun taken en rollen.
Mentale weerbaarheid en presteren onder druk
De tweede workshop betrof ‘Mentale weerbaarheid en presteren onder druk’ en werd gegeven door psycholoog Jasper Brouwer van Blue Wave. Hoe neem je onder druk weloverwogen beslissingen, voorkom je handelen op basis van aannames en communiceer je effectief in stressvolle situaties? Een optimale prestatie leveren tijdens een crisissituatie kan lastig zijn, want stress, druk en spanning hebben invloed op hoe je je voelt en hoe je presteert. Hij ging in op coping mechanismen en insteken om goed te kunnen presteren en benadrukte het belang van debriefing na afloop om de impact te ondervangen.
Inspiratie
Frans Goenee zorgde voor een verrassende en creatieve afsluiting van de dag. Hij is inspiratiemanager voor de Efteling, geïnspireerd op de filosofie van Anton Pieck en hij zorgt voor het inspireren en motiveren van medewerkers. Hij ging hij in op de waarde-toevoeging via storytelling, met prachtige voorbeelden. De kern van zijn betoog is om daarbij de omslag te maken van taken naar betekenisvol werken.
Het belang van ontmoeten en leren kennen
De afsluiting werd verzorg door DPG Thèrése Claassen. Zij benadrukte dat het werk van GHOR en GGD ertoe doet, het belang van veerkracht, weerbaarheid en het belang van elkaar ontmoeten en leren kennen om het samen beter én leuker te maken. Ze sloot af met een zeer persoonlijk en hartelijk afscheidswoord voor Katja Verstraeten, die afscheid neemt van haar functie van adviseur crisisbestrijding bij de GGD en gaat genieten van haar pensioen. Katja sloot af met een mooie terugblik op haar werkzame leven bij de GGD en voor de crisisbestrijding in het bijzonder. De aansluitende borrel bood volop gelegenheid om even persoonlijk afscheid te nemen van Katja en onderlinge ervaringen uit te wisselen.
De kracht van de verbinding
De belangrijkste lessen van deze dag was toch wel de kracht van verbinding en het belang van mentale veerkracht. Creatief denken helpt om wendbaar te blijven in onvoorspelbare en langdurige (crisis)situaties. Een jaarlijkse netwerkdag voor crisisfunctionarissen is belangrijk en het is fijn om elkaar daarbij te ontmoeten zonder de druk van een specifieke crisis of opgeschaalde zorg.
De datum voor de volgende netwerkdag is daarom ook al bekend: 16 juni 2026. We hopen dan weer op dezelfde sterke energie, openheid en betrokkenheid van de deelnemers. Samen bouwen we aan een sterker crisisnetwerk.
Met dank aan Erik Verhaagh voor de mooie onderstaande videoproductie.