ROT-oefeningen: extreem geweld en terrorisme

ROT-oefeningen: extreem geweld en terrorisme

Het team Vakbekwaamheid van de GHOR organiseerde samen met de collega’s Vakbekwaamheid van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant, politie, bevolkingszorg en defensie een aantal realistische oefeningen voor het Regionaal Operationeel Team (ROT). Centraal thema was Extreem Geweld en Terrorisme (EGT).

De GHOR nam in diverse teamsamenstellingen deel. Naast de Algemeen Commandant Geneeskundige Zorg (ACGZ) waren ook de Hoofd Informatie Geneeskundige Zorg (HIN-GZ) en Hoofd Ondersteuning Geneeskundige Zorg (HON-GZ) van de GHOR betrokken. Allerlei dilemma’s kwamen aan bod, van manhunt tot het sluiten van een regionaal ziekenhuis, en zijn door de teams grondig aangepakt.

Ervaringen van een nieuwkomer

Als relatief nieuwe GHOR-medewerker en sinds kort ook actief als HON maakte ik voor het eerst een oefensituatie mee. Ik had het gevoel dat ik gelijk in het diepe werd gegooid met een multidisciplinaire ROT oefening op het regionaal crisiscentrum (RCC) in Bergen op Zoom. Dit is een oefening waarbij ook onze multidisciplinaire partners, zoals politie, brandweer, bevolkingszorg en eventueel benodigde liaison, betrokken zijn en waarbij we samenwerken binnen het Regionaal Operationeel Team (ROT).

Een ontzettend leerzame ochtend, waarbij ik heb mogen ervaren hoe het is om een van de radertjes binnen een groot, efficiënt en vakkundig opererend team te zijn. Met elkaar verbonden, ieder vanuit zijn eigen specifieke deskundigheid en werkveld. Met duidelijke afspraken, communicatielijnen en ondersteunende systemen. Als HON was ik daarbij verantwoordelijk voor ondersteuning en structuur binnen het team.

Verbeterpunten

Met een stift in mijn hand stond ik voor het whiteboard om de BOB-analyse (beeld – oordeelsvorming – besluitvorming) weer te geven. Werkend volgens de doorontwikkeling op de BOB-procedure, waarbij we de BOB-analyse op het whiteboard met magneetjes per thema gerangschikt hebben en een item in zijn geheel BOB-uitwerken voor we naar het volgende item gaan, voelde ik me toch echt op mijn plek. De acties, prioriteiten en taakverdeling kwamen ook logisch tot stand. Alles bij elkaar een hele mooie en vooral ook zeer waardevolle ervaring, waarbij ik veel inzicht heb gekregen in verbeterpunten voor mijn toekomstig functioneren als HON.

Verder wil ik vooral mijn collega’s van Vakbekwaamheid bedanken die betrokken waren bij de voorbereiding van deze gecompliceerde case ’Manhunt’. En verder speciale dank voor Erik Verhaagh (ACGZ) en Arletta van der Sleet (HIN GZ) die op deze enerverende ochtend samen met mij de GHOR-sectie vormden.

Erik Verhaagh heeft ook de onderstaande video gemaakt van een ROT-oefening, waarbij de verschillende multipartners in beeld komen.

 

Een impressie van Carla Scheurink, communicatieadviseur GHOR & crisisfunctionaris HON. 

De GHOR: multidisciplinair oefenen - Regionaal Operationeel Team